Roskildefredens 350-årsdag

170 medlemmar av Bohusläns Gille firade detta storslagna jubileum den 26 februari i Nationalmuseums lokaler.

Vi har Roskildefreden att tacka för Gillets tillblivelse. Gillets grundande hade med förberedelserna av 250-årsjubileet att göra. Mer om detta finns att läsa i referatet ”Gillet 100 år”. De historiska vingslagen underströks av den miljö i Nationalmuseum där festen gick av stapeln. Den stora målningen i trapphallen med ”Gustav Vasas intåg i Stockholm” kan väl ses som en symbol för den ”frigörelse” från danskarna som Roskildefreden 1658 fullbordade. Att alla inte ville befrias fick Karl den XII:e erfara 60 år senare. Cederström ger sin bild av detta i form av historiemåleriet ”Karl den XII:s likfärd”, en bild som skulle kunna vara hämtad från norra Bohuslän. Inom parantes kan nämnas att vi hade snapphanar även i Bohuslän.

Firandet inleddes med samling i Hörsalen där Sten Hecker framförde pianomusik med bohusanknytning till ett bildspel med bohusmotiv, en uppskattad inledning. Se bilder här!

Klockan 19.00 hälsade Gillets sekreterare, Gustaf Holmius, alla välkomna. Gillets ordförande, Karl-Erik Eriksson var tyvärr förhindrad att närvara på grund av sjukdom.

Därefter följde ett föredrag om Bohuslän och Roskildefreden av vår vice ordförande Dick Börjesson. Ett föredrag som Dick Börjesson blygsamt ville rubricera som kåseri. (bild 76, 79) Föredragets kärna var den kamp som bedrivits om Bohuslän fram till Karl X Gustavs fälttåg och Roskildefreden, samt några personligt färgade inslag. Vi fick också beskrivningar av betydelsefulla personer i försvenskningen såsom Margareta Huitfeldt och Rutger von Ascheberg. (Däremot glömdes hans fru Maria Eleonora bort, hon som födde honom 25 barn, en bedrift som det fortfarande berättas om i Bohuslän. Detta är en blinkning åt Gillets numera kvinnliga majoritet.) Hela föredraget kan avnjutas här.

 

Programmet fortsatte med att konsthistoriker Göran Ståhle skulle redovisa de verk som fanns i Nationalmuseums samlingar med anknytning till freden. Redan i sin första mening hade (82) Göran Ståhle klarat av sin uppgift, inga verk fanns i samlingarna. Däremot fick vi en redovisning för den bataljmålning av ”Tåget över Lilla Bält” från 1600-talet som Johann Philip Lemke gjort i Karl X Gustavs galleri i Drottningholms slott efter förlagor av Erik Dahlberg. Därmed släppte Göran Ståhle tiden för Roskildefreden och beskrev ”Bohuslän i konsten”. Marcus Larsson, mästare i att skildra naturens vildhet, fick inleda med bl.a. ”Storm vid bohuslänska kusten” från 1857. Därefter fick vi ta del av sekelskiftesmåleriet, representerat av Alfred Wahlberg, Karl Nordström och Carl Wilhelmsson, med kända motiv från den bohuslänska skärgården med dess karaktärsfulla människor och karga miljö.


Efter denna såväl krigshistoriska som konsthistoriska bakgrund serverades ett mousserande vin i foajén med mingel. Den goda stämningen framgår av bilderna. Se bilder här!

Vi förflyttade oss sedan ner till Restaurant Atrium i museets innergård. Även här finns historiska anknytningar i form av avgjutningar av bilder från Trajanuskolonnen i Rom, ett konstverk från tidigt 100-tal som avbildar de olika ingredienserna i Trajanus erövringskrig, men av andra proportioner än Karl X Gustafs


Middagen inleddes genom att vice ordföranden viceamiralen Dick Börjesson, med hänvisning till sin militära bakgrund, utbringade ”Hans Majestät Konungens skål”. Därefter intogs en välkomponerad trerättersmeny bestående av rökt laxtartar med laxrom, kronhjortsfilé med viltsky, mascarponecrème med Valronachoklad. Till dessa rätter serverades öl, snaps respektive viner. Rösterna prövades till snapsvisorna. Middagen avrundades med kaffe, chokladtryffel och avec.

 
     
 

Under middagen höll statsrådet Åsa Torstensson, med ursprung från Vette härad, ett initierat anförande om Bohusläns situation, ekonomiskt och industripolitiskt, som gränsbygd mot Norge. Se bilder här!

Vår festfotograf fångade firandet. Gå in i fotogalleriet som visar gästerna vid borden.

Jubileet avslutades med dans till Stenes Danskapell som framförde dansvänliga, generationsanpassade låtar. Se bilder här!

Vårt jubileum har uppmärksammats av de bohuslänska tidningarna Strömstads Tidning Norra Bohuslän, Bohusläningen, Lysekilsposten och Stenungsundsposten.