Äggost – Bohusläns landskapsrätt

Äggost är en bohuslänsk specialitet. Man kan verkligen fråga sig varför, eftersom råvarorna – ägg och mjölk (plus lite fil) – ju knappast förknippas med Bohuslän i första hand.

Troligen är det heller inte så att dessa förträffliga livsmedel, kombinerade och anrättade på det sätt som anges i olika bohuslänska recept, skulle ha fallit – eller faller – just bohuslänningar i smaken. Det finns äggostälskare i alla landsdelar.

Äggosten förädlade sillen?
Men ……speciellt i äldre tider lär det ha varit vanligt att bohuslänningar åt äggost tillsammans med salt sill till frukost. Det kan ha varit en metod att variera den eviga silldieten och göra den smakligare. Kanske var äggost med sill helg- och festmat?

Ystning (osttillverkning) är ju ett sätt att konservera de värdefullaste näringsämnena i mjölken. Kan det av någon anledning ha varit mer angeläget att konservera mjölken i Bohuslän än annorstädes? Kanske använde man mås- eller trutägg vid anrättningen och på det sättet gjorde den konserverade mjölken både näringsrikare och smakligare på ett billigt sätt!?

Jag vet inte, men kopplingen till sillen tycker jag nog trots allt är den mest trovärdiga förklaringen till att äggost blivit just en bohuslänsk specialitet. Har någon i Gillet kanske en annan förklaring (rent av historiskt belagd) eller åtminstone en lika god teori? Hör i så fall av dig till mig (adresser till Bohusgillet, se vår adressida.)

Äggost med sylt favorit i dag
F.ö. finns det finsmakare som också idag kombinerar äggost med en sillbit. Men uppenbarligen är det som dessert, tillsammans med sylt (helst björnbärssylt, gärna varm), som bohuslänsk äggost numera oftast avnjutes.

Enkelt recept
Receptet är i sina huvuddrag enkelt: Vispa samman ägg och gräddfil (eller filmjölk) i en kastrull (gärna tjockbottnad) och häll sedan på mjölk (proportionerna kommer strax). Upphetta – dock inte till kokning – tills blandningen har koagulerat, låt det svalna och avskilj vasslen. Det som återstår är äggost. – Att gräddfil/filmjölk är med beror på att det är ett smakligt sätt att få med de mjölksyrabakterier, som är nödvändiga för ystningen.

Proportionerna ägg/mjölk/fil varierar i olika recept. Ett vanligt och enkelt att minnas är 2:1:1, som i tur och ordning står för stycken ägg, liter mjölk och deciliter fil. En lagom stor sats för 5-6 personer är 6 ägg, 3 liter mjölk (röd) och 3 dl gräddfil (gräddfil säljs ju i förpackningar om 3 dl). Vi kan kalla det standardreceptet. – Observera att proportionerna 2:1:1 givetvis är desamma som 4:2:2 eller 6:3:3 eller 8:4:4 osv.

Gör alltså så här:

1. Vispa ihop äggen och gräddfilen i en stor kastrull.
2. Häll på mjölken och värm under omrörning tills ägg/fil/mjölkblandningen koagulerar (ostämnet fälls ut). Du kan hålla på till strax under 100 grader, men låt det inte koka! – Att blandningen koagulerar syns inte särskilt tydligt, men det bildas små klumpar som kan påminna om mycket lös och finfördelad äggröra.
3. Dra kastrullen från värmen och låt den stå och svalna i ungefär en halvtimme.
4. Skilj ostmassan från vasslen. Det kan du göra med hjälp av en hålslev, men ännu effektivare är att hälla kastrullens innehåll genom ett durkslag eller en silduk. Den avskilda men fortfarande något "blöta" ostmassan överför du till det kärl, som skall ge äggosten den slutliga formen. Detta kärl måste ha små hål i botten för att den sista resten av vasslen skall kunna rinna av. Helst skall man förstås använda den speciella bohuslänska äggostformen (kan köpas på t.ex. Bohusläns Museum i Uddevalla). Nästa dag är äggosten färdig för servering. Med björnbärssylt! Varm, om så önskas.

Äggostform av trä. Finns också i plast (betydligt billigare)

Proportionerna 2:1:1 är inte heliga. Du kan variera ditt äggostrecept inom ganska vida gränser. Karl-Alberts recept (www.cafeemma.com/aggost.html) har t.ex. proportionerna 4½:1:3 (eller uttryckt i heltal: 9:2:6, att jämföra med standardreceptets 4:2:2). Karl-Albert har alltså relativt sett betydligt mer av ägg och gräddfil till mjölken än vad standardreceptet föreskriver. Dessutom inkluderar han vispgrädde, 1½ dl per liter mjölk.

Känn dig alltså fri att variera mängderna ägg, mjölk och fil! Du kan ha 2-4 ägg och 1-3 dl gräddfil (filmjölk) per liter mjölk. Exempelvis ger proportionerna 6:2:3 en alldeles förträfflig äggost.

Vissa recept föreskriver också socker. Det är något som jag gärna rekommenderar. Äggosten i sig är nämligen inte särskilt smakrik. Med lite socker framhävs flera raffinerade nyanser i den näringsrika anrättningen. Det blir en lång och fin eftersmak med fatkaraktär (smak av vanilj), som en vinentusiast skulle kunna tänkas uttrycka det. Och inte skadar det väl om äggosten smakar lite sött när du njuter den som dessert? Pröva dig fram!

Riktigt festligt blir det med ett glas Sauternes eller annat sött vin till äggosten.

Kom gärna med synpunkter.  

Lycka till önskar nyblivne äggostfreaken Jan Beckeman.

___________________________
Senast ändrad:
1 april 2001